Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отмени наложения мораториум за запълване на щатните бройки за длъжността „съдебен помощник“ във ВКС и ВАС и отложи разпределението на новите щатни бройки за длъжността в администрацията на съдилищата

9 март 2021 година

Съдийската колегия отложи за 23 март 2021 г. разглеждането на предложението от Комисия „съдебна администрация“ за разпределяне на нови щатни бройки за длъжност „съдебен помощник“ в администрацията на съдилищата с оглед осигуряване на възможност за внасяне на други предложения за разпределяне на длъжностите, както и спазване на съгласувателната процедура по чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ за изразяване на становища от административните ръководители на органите на съдебната власт при определяне броя на съдебните служители.

Предложението на Комисия „Съдебна администрация“ съобразено с натовареността на съдилищата, ролята на съдебните помощници в тяхната дейност, както и със съображения свързани с реформата на съдебната карта. Разпределението е извършено при спазване на съотношението 1 съдебен помощник: 5-6 съдии и е извършено на въз основа на данните от анализите за дейността на съдилищата, вкл. натовареността, през 2019 г. и 2018 г., както и въз основа на статистическите отчети на ВСС.

Съдийската колегия отмени наложения мораториум с Решение по протокол № 8/10.03.2020 г., т. 22.2 за запълване на щатни бройки за длъжност „съдебен помощник“ във Върховен касационен съд и Върховен административен съд. С посоченото решение са разкрити по 5 щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“ във Върховен касационен съд и във Върховния административен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд