Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет увеличи щатната численост на Специализирания наказателен съд

11 март 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет по предложение от Съдийската колегия съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, по една щатна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Русе и в Окръжен съд- Ловеч и съответно разкри две щатни длъжности „съдия“ в Специализирания наказателен съд, считано от датата на вземане на решението. Увеличаването на щатната численост е във връзка с високата натовареност на съдиите. През 2020 г. в Специализирания наказателен съд са разглеждани общо 318 НОХД, като броят на подсъдимите лица е 1316, броят на обвиненията 3 900, броят на свидетелите – 9310, броят на вещите лица е 20402, а броят на допълнителните страни – честни обвинители и/или граждански ищци е 117.

Според данните от Системата за изчисляване на натовареността на съдиите сочат на свръхнатовареност на съда, като индексът на средната натовареност на съдиите в Специализирания наказателен съд през 2020 г. е 172.85. Според правилата за оценка натовареността на съдии всеки съдия се счита за високо натоварен в случай, че е разгледал и приключил в рамките на една година дела, които формират индекс на натовареност над 130.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд