Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да оптимизира щатната численост на административните съдилища

23 март 2021 година

Съдийската колегия предлага на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет да оптимизира щатната численост на административните съдилища като съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, по 1 длъжност „съдия“ в Административен съд – Ямбол, считано от 05.10.2021 г., и в Административен съд- Варна, считано от 05.01.2022 г. Предлага се да бъде съкратена и 1 свободна длъжност в Административен съд – Сливен, считано от датата на вземане на решението.

Колегията предлага Пленумът на ВСС да разкрие 1 длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град, считано от датата на вземане на решението, както и по 1 длъжност в Административен съд – Пазарджик, считано от 05.10.2021 г., и в Административен съд- Перник, считано от 05.01.2022 г.

В предложението от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков е поискано съкращаване на свободни и предстоящи за освобождаване до края на календарната 2021 г. длъжности „съдия“ в административните съдилища с натовареност значително под средната за страната, като съответно се разкрият нови длъжности в административни съдилища с натовареност значително над средната за страната. Административните съдилища – София-град, Пазарджик и Перник са с натовареност по щат към дела за разглеждане или към свършени дела значително по-висока от средната за страната за 2020 г. Председателят на Върховния административен съд уточни, че предложението е изготвено след обстоен анализ на натовареността на административните съдилища през 2020 г. и е свързано както с балансиране на натовареността, така и с предстоящата конкурсна процедура в административните съдилища.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд