Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие информация за разпространението на COVID-19 в съдилищата

30 март 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение справка за разпространението на COVID-19 в съдилищата към 29.03.2021 г., която показва, че носители на вируса са 40 съдии и 117 съдебни служители, а карантинирани са 20 магистрати и 73 съдебни служители.

Колегията отложи приемането на решение по искане на Съюза на съдебните заседатели, ВСС да възложи на административните ръководители на съдилищата да включат в списъците за ваксиниране срещу коронавирус желаещите съдебни заседатели. Целта на отлагането е да бъде проучено, дали общинските съвети, които избират съдебните заседатели, не са ги включили в изготвяните от тях списъци за ваксиниране срещу Covid – 19, както и доколко това съответства на предвидените в националния ваксинационен план групи.  

Съюзът на съдебните заседатели изразява становище, че неговите членове като участници в съдебните заседания наравно със съдиите, прокурорите и другите в съдебния процес, са изложени на същия риск от заразяване с коронавирус. Посочва се, че броят на съдебните заседатели в страната възлиза на 3 688, като преобладаващата част от тях са около пенсионната възраст, което обстоятелство ги определя като рискова група за заразяване.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд