Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени Вътрешните правила за организацията на дейността на КАК – СК

30 март 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измени и допълни Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към СК на ВСС. Колегията допълни състава на КАК – СК, като избра за участие в нея Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Стефан Гроздев – членове на СК на ВСС.

Приета е нова редакция на чл. 3, ал. 1 „Комисията се състои от тринадесет членове – осем членове на Съдийската колегия на ВСС, избрани от нея, четирима действащи съдии, избрани пряко от Пленума на Върховния касационен съд, със специализация по материя: двама съдии със специализация по гражданско право, един съдия със специализация по наказателно право и един съдия със специализация по търговско право, както и един действащ административен съдия, избран пряко от Пленума на Върховния административен съд“.

Направените изменения дават възможност за активно участие на членовете на Съдийската колегия на ВСС при докладване на изготвените атестации по граждански и търговски дела, тъй като в състава на КАК към момента има само един специалист граждански съдия. Очаква се, предвиденото откъсване от работа за членовете на КАК – СК от професионалната квота, да засили интереса на магистратите за включване в нейната работа. Представената от КАК – СК справка за движението на неприключените преписки за атестиране на магистрати към 19.03.2021 г. показва, че към момента са текущи 326 процедури.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд