Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС изрази становище по предложение за промяна в чл. 649 от Търговския закон

8 април 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие решение, че предложената промяна чрез § 16, т. 2 от проекта на Закон за изменение и допълнение на Търговския закон относно допълнение на ал. 6 от чл. 649 от същия, няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху бюджета на съдебната власт.

Становището е изразено по искане на министъра на правосъдието за предоставяне на информация относно финансовия ефект от предлагана промяна в текста на чл. 649, ал. 6 от Търговския закон (ТЗ), свързана с намаление на държавните такси по производствата по предявени искове по чл. 649, ал. 1 от ТЗ, свързани с производство по несъстоятелност. Със ЗИД на ТЗ се предлага намаление на държавната такса, като нейният размер се определя върху една четвърт от цената на иска.

В тази връзка ВСС е изискал информация от всички окръжни и апелативни съдилища, както и от Върховния касационен съд за размера на събраните такси за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. по искове по чл. 649, ал. 1 и ал. 2 от ТЗ. Обобщените данни показват, че по този вид искове 11 съдилища не са събирали такси за последните 3 години, 12 съдилища са събрали общо 67 141 лв., 8 съдилища не са предоставили информация, а от две съдилища не могат да дадат точна справка.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд