Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС единодушно прие Становище за противоконституционност на промените в НПК и ЗСВ, въвеждащи разследващ главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно прие Становище, с което намира нормите на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал.2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-правния кодекс (обн. в Държавен вестник, бр. 86 от 28.10.2005 г., посл. изм. ДВ, бр. 20 от 09.03.2021 г.), и на чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. изм. и доп., ДВ, бр. 16 от 23.02.2021 г.) за противоконституционни.

Становището ще бъде изпратено на Конституционния съд на Република България. С него Пленумът на ВСС намира, че посочените норми противоречат на прокламираната с чл. 117 от Конституцията на Република България независимост на съдебната власт и лична независимост на съдиите, прокурорите и следователите; както и на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република България, с който се възлага на главния прокурор осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Със становището се сочи противоречие на чл. 6, ал. 2 от КРБ установяващ принципа на равенство на гражданите пред закона и недопускане на привилегии, основани на лично или обществено положение, както и нарушаване на забраната за създаване на извънредни съдилища, въведена с чл. 119, ал. 3 от КРБ.

То е поискано Конституционния съд по конституционно дело № 4/2021 г. за установяване на противоконституционност на посочените разпоредби на НПК и ЗСВ. С Определение от 9 март 2021 г. Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество делото, образувано по искане на президента на Република България, като ВСС е конституиран като заинтересована институция и му е предоставен 30-дневен срок за изразяване на становище.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд