Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Висшият съдебен съвет поздравява представителите на съдебната власт, на юридическата общност и съдебните служители по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на българските юристи и съдебните служители!

Уважаеми конституционни съдии, уважаеми магистрати и съдебни служители, и представители на юридическата общност,

Скъпи колеги,

От името на Висшия съдебен съвет Ви поздравявам с професионалния Ви празник и Ви пожелавам крепко здраве, кураж, сила и непоколебимост в отстояване върховенството на закона и демократичните ценности, които по силата на своя професионален и житейски избор сме превърнали в призвание, мисия и дълг към българската държава.

На 16 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново полага устоите на парламентаризма и правовия ред и възлага на юридическата общност отговорността за утвърждаването на конституционализма, независимостта и престижа на съдебната власт.

Демократичните промени поставиха началото на самостоятелната съдебна власт. С приемането на новата Конституция на Република България през 1991 г. се прогласиха съставът и правомощията на Висшия съдебен съвет, чието историческо първо заседание се провежда на 27 септември 1991 г. Три десетилетия Висшият съдебен съвет представлява и администрира съдебната власт, отстоява нейния престиж и независимост, активно участва в нейното укрепване и в осъществяването на съдебната реформа, гарантира интегритета на магистратите, а чрез тях изконните права и свободи на всеки български гражданин, законните интереси на юридическите лица и държавата.

Днес ВСС и магистратската общност при сериозни предизвикателства за работа в условия на световна пандемия, запазване на живота и здравето на работещите в съдебната система и гражданите, решаваме въпросите за реформата на съдебната карта, въвеждането на електронно правосъдие и медиацията, осигуряване на балансирана натовареност и трудови възнаграждения, повишаване на професионалната квалификация и мотивацията, участие на български магистрати в европейски институции и организации.

Пожелавам Ви с мъдрост, достойнство и вдъхновение да постигате професионални успехи и удовлетворение, осигурявайки равновесието между закона и справедливостта, в духа на онези възрожденци и първи представители на българския народ, проправили пътя към модерната европейска държавност!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

                                                                                                                                              БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ

                                                                                                                                              ПРЕДСТАВЛЯВАЩ

                                                                                                                                              ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

16 април 2021 година

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд