Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС не уважи предложения за назначаване на заместник-председател на Районен съд – Дулово и за разкриване на нова длъжност "съдия" в Районен съд - Сливница

20 април 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение предложението на председателя на Районен съд – Дулово, за назначаване на Николай Кънчев – съдия в Районен съд – Дулово, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“.

Съдийската колегия взе предвид становището на Комисията по атестирането и конкурсите към СК, в което се посочва, че искането за разкриване на длъжността трябва да бъде обосновано с броя на съдиите и натовареността по щат в съответния съд. Колегията прие, че липсва основание за разкриването ѝ, предвид малочисления магистратски състав – двама съдии, единият от които е административен ръководител.

Колегията намери, че липсва необходимост от предприемане на мерки за увеличаване на щатната численост на Районен съд – Сливница, и отхвърли искането на неговия административен ръководител за разкриване на 1 нова щатна длъжност „съдия“. Посочено бе, че към момента в съда работят 3-ма магистрати. Натовареността по щат за първото полугодие на 2020 г. е 35,10 броя дела за разглеждане месечно от един съдия, при средна за страната 41,72 броя, а при свършените дела месечно от един съдия е 18,50 броя при средна за страната 26,37 броя. Тези показатели нареждат Районен съд – Сливница сред съдилищата с натовареност под средната за страната.

С решение на Колегията е оставено без уважение и искането от административния ръководител на Районен съд – Велики Преслав за обявяване на конкурс за 1 щатна бройка за съдия. Искането бе прието като преждевременно направено, с оглед на предстоящото устройване на младшите съдии с изтичащ през 2021г. срок по чл. 240 от Закона за съдебната власт и необходимостта от назначаването им на свободни длъжности „съдия“ в районните съдилища.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд