Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отложи кадрови решения, поради наложения мораториум върху действия на държавните органи

27 април 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи избора на административни ръководители на съдилищата и други кадрови назначения, във връзка с влязлото в сила на 27.04.2021 г. решение на Народното събрание за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи. Членовете на Колегията обсъдиха разпоредбата на ал. 1, б. „е“ на решението, относно „избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“, която препятства назначенията и преназначенията на магистратите, както и избора на административни ръководители.

Колегията отложи насрочения за днес избор на административни ръководители на Районен съд – Омуртаг, Районен съд – Самоков и Районен съд – Нова Загора за 01.06.2021 г. Определена е дата - 22.06.2021 г., за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедурата за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Русе.

Поради действащия мораториум, Колегията отложи и разглеждането на предложения за повишаване на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР на Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., на двама магистрати от Административен съд – София-град, на магистрат от Административен съд – Враца и на друг от Административен съд – Бургас, в длъжност „съдия“ във Върховния административен съд. Отложени бяха също решения по предложения за освобождаване на магистрат като заместник на административния ръководител на Специализирания наказателен съд, и за назначаване на друг на длъжността. Отложено е приемането на решение по искане на изпълняващия функциите „административен ръководител – председател“ на Военно-апелативния съд за назначаване на длъжност „съдия“ в Апелативен съд – София.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд