Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие отчет за дейността на КСКНСС за 2020 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение Доклад за дейността на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС за 2020 г. В него са посочени, разгледаните и приети на проведените през миналата година 17 заседания, стратегически решения за развитието на правосъдната система. Основните насоки в дейността на КСКНСС са свързани с:

- иницииране на законодателни промени, създаване на вътрешни правила и предприемане на инициативи за ефективно разрешаване на проблемите с неравномерната и високата натовареност;

- промяна на съдебната карта чрез корекции в границите на съдебните райони и други;

- мониторинг на натовареността, аналитичната дейност и предоставяне на информация за дейността на съдилищата;

- оптимизиране структурата на съдилищата, промяна и преразпределение на щатни длъжности, както и други.

По предложение на Комисията Съдийската колегия е изпратила в Народното събрание предложения за законодателни промени в ГПК, Закона за енергетиката и Закона за водите, изготвени от съдии от СРС, като интензивна мярка за регулиране на натовареността на съдилищата и рационализиране на съдебния процес, включително чрез създаване на извънсъдебни процедури по определена категория дела, както и за законодателни изменения в НПК, в ЗСВ, и в ЗОВСРБ, касаещи статута на военните съдии и тяхната компетентност. На министъра на правосъдието е предоставена Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация, която очертава конкретни стъпки и действия за въвеждане на института на задължителната съдебна медиация по определени видове граждански и търговски дела, която освен непосредствен ефект върху натовареността на съдилищата, ще даде по-икономична и облекчена алтернатива за гражданите и бизнеса при разрешаване на спорове. Концепцията е включена в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, който предстои да бъде изпратен на Европейската комисия. Разработени са Правила по приложението на чл. 233, ал. 6, предложение първо от Закона за съдебната власт, които предстои да бъдат внесени в СК, както и Индекси за резултатите от инстанционната проверка на съдебните актове по граждански и търговски дела в районните и окръжните съдилища.

Друг акцент в дейността на КСКНСС е свързан с проект „Продължаване на реформата в заповедното производство“, по който ВСС е основен бенефициент и се цели въвеждане на модерна, функционална и централизирана електронна система за управление на заповедното производство. Комплексният подход, възприет от КСКНСС за решаване на въпроса с неравномерната натовареност в СРС, СГС и Апелативен съд – София, включва разкриване на нови щатни длъжности и методи за преразпределяне на вътрешния кадрови ресурс, както и законодателни изменения във връзка с подсъдността, и промяна на границите на съдебните райони.

Докладът ще бъде публикуван на интернет сайта на ВСС, в раздел на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд