Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС одобри кандидатурите на двама магистрати за участие в мисията на ЕС за върховенство на правото в Косово

27 април 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет одобри кандидатурите на двама магистрати за участие в три процедури на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) за подбор на командировани експерти по първа Заявка за принос към мисията на ЕС за върховенство на правото в Косово EULEX Kosovo) за 2021 г.

За вакантни позиции ЕК 40091 и ЕК 40094 е одобрена кандидатурата на Атанас Атанасов – съдия в Софийския градски съд. За вакантни позиции ЕК 40091 и ЕК 40170 е одобрена кандидатурата на Красимир Мазгалов – съдия в Софийския градски съд.

Формулярите на одобрените кандидати ще бъдат изпратени в Министерството на външните работи.

Избраният кандидат за длъжност ЕК 40091 мобилен наблюдател в област правосъдие, трябва да оказва надзор върху наказателната и гражданската правосъдна система на Косово чрез директно наблюдение на наказателни и граждански производства, при необходимост да предоставя съвет, да оценява работата на правосъдната система съобразно стандартите на вътрешното право и международните стандарти за правата на човека, и други.

Длъжност ЕК 40094 мобилен наблюдател в област организирана престъпност, предполага избраният кандидат да създаде и внедри система за надзор върху следствените действия и методи, провеждани от косовската полиция във връзка с дела за организирана престъпност.

От избрания кандидат за длъжност ЕК 40170 – член на Състава за надзор на човешките права (СНЧП), се очаква да разглежда жалби, подадени до СНЧП във връзка с предполагаемо нарушение на правата на човека от EULEX Kosovo.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд