Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет издаде нов Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 1 април 2021 г.

28 април 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет издаде нов Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 1 април 2021 г.

Издаването на нов Класификатор е вследствие на възникналата необходимост от актуализиране на възнагражденията за ранг на съдебните служители, които съгласно действащия до момента Класификатор, не са актуализирани от 2005 г. и промяна на диапазона на ранговете и увеличаване на възнагражденията на определени длъжности, като например минималните възнаграждения в размер на минимална работна заплата за определени длъжности са по-ниски от средните възнаграждения за същите или сходни длъжности в страната.

Направените промени, касаещи размера на възнагражденията за ранг на съдебните служители, са както следва: за първи ранг - 300 лв., за втори – 230 лв., за трети – 160 лв., за четвърти – 110 лв. и за пети – 60 лв.

Промяна има и в диапазона на ранговете за длъжностите в раздел Б.3. „Технически длъжности“, за които се изисква основно образование: „чистач“ и „пазач“ като максималния ранг става трети, а в раздел В. „Специализирана администрация“ за длъжността „прокурорски помощник“ – пети ранг се определя на новопостъпили съдебни служители без юридически стаж и четвърти ранг – за новопостъпили с юридически стаж, не по-малко от 3 години.

За длъжностите „съдебен статистик“ и „съдебен архивар“ се уеднаквяват размера на възнагражденията с длъжностите „съдебен деловодител“ и „съдебен секретар“.

Още една от промените касае длъжностите, на които долният диапазон на възнагражденията е определен на минималната работна заплата за страната, като отпада изразът „минимална работна заплата“ и долният диапазон на възнагражденията се увеличава с 20 лв. спрямо минималната работна заплата. 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд