Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри и освободи поради пенсиониране Борислав Белазелков от длъжност „съдия“ във ВКС

11 май 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт, поощри Борислав Белазелков – съдия и председател на Четвърто гражданско отделение във Върховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак: първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Съдийската колегия прие решение да се отправи предложение до президента на Република България на основание чл. 302 от Закона за съдебната власт за награждаване на съдия Белазелков с орден „Стара планина“ за изключителните му заслуги към съдебната власт.

Отличията са предложени от Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд и председателстващ Съдийската колегия на ВСС, който се мотивира с дългогодишния юридически стаж на Борислав Белазелков – 40 години, от които повече от 20 години във ВКС. Посочва се, че той е изграден професионалист с отлична теоретична подготовка и значим практически опит, допринесъл със своите актове за точното прилагане на закона и за развитието на правото, както и за уеднаквяване на съдебната практика по граждански дела в Република България. Автор е на множество публикации в областта на гражданския процес, търговското и гражданското право, който активно участва в тълкувателната дейност на ВКС. Акцентира се на неговия принос за издигане на авторитета и престижа на ВКС и на съдебната система, както и на преподавателската му дейност в СУ „Св. Климент Охридски“, във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, в Националния институт на правосъдието и други. В периода 1999-2008 г. е бил арбитър в Арбитражния съд при Българската стопанска камера.

В подкрепа на предложението Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Олга Керелска и Даниела Марчева – членове на ВСС, споделиха респект към съдебните актове на съдия Белазелков и оставените от него трайни следи в българската юриспруденция, към неговата ерудиция и енциклопедични познания, към приноса му в законодателството за правната система и гражданския процес, и при тълкувателната дейност на ВКС. Акцентирано бе на неговата роля като обучител на действащите съдии и при отстояване на съдебната независимост.

На основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Колегията освободи Борислав Белазелков - председател на Четвърто гражданско отделение, от заеманата длъжност „съдия“ във ВКС, считано от 17.05.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд