Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие годишния доклад за дейността по вътрешен одит в системата на съдебната власт през периода 01.01.2020 г. – 31.12.2020 г.

13 май 2021 година

 

Пленумът на ВСС прие годишния доклад за дейността по вътрешен одит в системата на съдебната власт през периода 01.01.2020 г. – 31.12.2020 г. Докладът ще бъде включен в годишния доклад за финансовото управление и контрол и вътрешния одит на ВСС за 2020 г., съгласно чл. 20, ал. 3 от ЗФУКПС, който  ще бъде изпратен на Народното събрание и Сметната палата в законоустановения срок.

Информацията за резултатите от изпълнението на одитните ангажименти за увереност на дирекция „Вътрешен одит“ във ВСС в съдилищата през 2020 г., съдържащ се в част III, раздел Б на доклада ще бъде изпратен на административните ръководител на органите на съдебната власт.

Докладът е структуриран съгласно Методологията за вътрешен одит в публичния сектор, като информацията обобщаваща резултатите от одитната дейност във ВСС и ПРБ е в отделни раздели. Детайлно е представена информация за структурата на двете звена за вътрешен одит в съдебната система, за целите и обхвата на одитните ангажименти, за изпълнението на годишните планове за дейността по вътрешен одит през 2019 г. и проведените обучения за повишаване на професионалната квалификация на одиторите.

Представени са извършените одитни ангажименти и резултатите от тях – констатации за допуснатите пропуски, слабости и несъответствия и дадените препоръки. Резултатите са обобщени и систематизирани съобразно естеството им в два аспекта. Констатации и съответни препоръки по отношение оценката за вътрешния контрол, като цяло или отделни негови елементи и компоненти или по отношение на констатирани слабости и несъответствия  при изпълнение на процеси и дейности в одитираните съдилища.Представени са причините за посочени пропуски, слабости и несъответствия.

Представена е информация  за изпълнение на Програмите за осигуряване и подобряване на качеството на одитната дейност в двете звена за вътрешен одит в съдебната система.

Изложени са основните изводи за функционирането на системите за финансово управление и контрол в съдебната система и на база на констатираното състояние на вътрешния контрол в одитираните органи на съдебната власт, то е оценено като много добро.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд