Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Десислава Миланова за административен ръководител на Районен съд – Монтана

20 май 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра с 13 гласа „за“ Десислава Миланова – съдия в Районен съд – Монтана. Тя има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва през 2000 г. като съдия в Районен съд – Лом, след което е съдия в Районен съд – Берковица, където е изпълнявала и функциите на административен ръководител. В периода 2014-2019 г. е командирована в Районен съд – Монтана, а от 01.08.2019 г. и към настоящия момент е съдия там.

Съдия Миланова е мотивирана да кандидатства за длъжността от придобития професионален опит, много добро познаване на спецификата на работата на съдилищата, изградените взаимоотношения на уважение и коректност с колектива, Тя заяви намерение да награди и усъвършенства работните процеси в Районен съд – Монтана, и допринесе за устойчивото развитие на институцията с отговорност и стремеж към издигане на авторитета на съдебната система. Като основни цели поставя запазване и повишаване на нивото на срочно, качествено, независимо и прозрачно правораздаване; усъвършенстване на управлението на съда като гаранция за тяхното постигане. Кандидатът обърна внимание, че с попълването на кадровия потенциал и предоставянето на свободна длъжност за съдебен помощник ще се повиши качеството на работата на съда. За преодоляване на затрудненията в съда е въведена оптимална организация на съдебната администрация чрез пълна взаимозаменяемост на съдебните служители, прилагане на утвърдените Вътрешни правила за управление и организация на човешките ресурси, провеждане на периодичен анализ на проблемните области в работата на съда и други. Предвижда се изработване на „Стратегия за намаляване забавянето на делата“, проследяване и анализ на резултатите от инстанционния контрол, прилагане на антикорупционни мерки като стриктното разпределение на делата на случаен принцип, проучване на общественото мнение, провеждане на открити и конкурентни процедури за назначаване на съдебните служители и други. Набелязани са мерки за информационно и технологично усъвършенстване на съда, за повишаване на общественото доверие в съдебната власт, както и за стриктното прилагане на счетоводната политика и финансовата дисциплина.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Миланова заявиха Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева – членове на ВСС, като акцентираха на нейната дългогодишна кариера, на изградения авторитет на добър професионалист с високи нравствени качества, както и на показаните етични взаимоотношения с колегите ѝ в съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд