Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие решение да се продължат неприключили процедури по второ периодично атестиране, открити преди промените на ЗСВ от 07.02.2020 г.

20 май 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решение, че неприключилите процедури по второ периодично атестиране, открити при условията на чл. 196, т. 3 от Закона за съдебната власт (в сила от 09.08.2016 г. до промените в ЗСВ, ДВ, бр. 11 от 07.02.2020 г.) не следва да бъдат прекратявани.

В следващо заседание на Колегията ще бъде приет диспозитив, регламентиращ кое атестиране се приема като „второ периодично“.

Колегията взе предвид, че с измененията в ЗСВ (ДВ, бр. 11 от 07.02.2020 г.) са въведени изменения в разпоредбата на чл. 196 от ЗСВ, касаещи хипотезите за атестиране. Разписаният след законодателната промяна текст на чл. 196, ал. 1, т. 3 редуцира броя на периодичните атестирания след тази за несменяемост, като е предвидено само едно периодично атестиране, без оглед вида и степента на получената комплексна оценка, за петгодишен период от атестирането за придобиване статут на несменяемост. Съгласно приетото на решение на Колегията откритите и неприключили процедури за атестиране се явяват заварено правоотношение, което е валидно възникнало по силата на старата редакция на разпоредбата на чл. 196 от ЗСВ. Като определящ се възприема моментът, към който са възникнали правопораждащите юридически факти за атестиране, а именно изтичането на законовоопределен период от време към момента на откриване на процедурата по атестиране.

В периода след изменение на ЗСВ (ДВ бр. 11/07.02.2020 г.) до настоящия момент са установени 70 процедури по периодично атестиране, открити в периода 2018 – 2020 г., преди посочените изменения, и приключени с решение на СК след изменението на чл. 196 от ЗСВ. Спрямо тези магистрати, приключеното производство по периодично атестиране след измененията в ЗСВ е „първо“ за 5-годишен статистически период след придобит статут на несменяемост (независимо от основанието за неговото придобиване – по закон или след атестиране) и „второ“ периодично атестиране, след вече проведено периодично, съгласно относимата действаща уредба на института по периодично атестиране и след придобит статут на несменяемост.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд