Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС изрази отрицателно становище по предложения от Министерство на правосъдието проект на Правила за реда за съхранение, предоставяне и изтриване на записи от проведени чрез видеоконферентна връзка съдебни заседания, изслушвания, разпити и дру

27 май 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази отрицателно становище по предложението от Министерство на правосъдието за утвърждаване на Правила за реда за съхранение, предоставяне и изтриване на записи от проведени чрез видеоконферентна връзка съдебни заседания, изслушвания, разпити и други, които се съхраняват на Централната компонента в Министерство на правосъдието. Становището ще бъде изпратено на Министерството с изложените мотиви по проекта от Комисията по правни въпроси и Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“.

Пленумът възложи на представляващия ВСС да проведе срещи и консултации с Министерство на правосъдието относно възможностите за извършване на записи от проведени чрез мидеоконферентна връзка съдебни заседания, изслушвания, разпити и други, локално в съдилищата, оборудвани по проект "Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното изпълзване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването" и да информира Пленума на ВСС за резултатите от проведените срещи.

В хода на проведения дебат бе постигнато съгласие, че е необходимо да се извършат законодателни промени преди да се утвърждават правила. Припомнено бе, че в изпълнение на една от дейностите по проекта е изготвен Наръчник с правила за използване на видеоконферентни връзки, утвърден с решение на Пленума на ВСС през 2019 г.  Пояснено бе, че при анализ на Правната комисия на относимите законодателни норми, касаещи видеоконференцията не е констатирано нормативно основание за съхранение от страна на Министерство на правосъдието на записи от проведени чрез видеоконферентна връзка съдебни заседания, изслушвания, разпити и други, както и че предложеният проект на Правила не е съобразен с принципни правни положения за съхраняването и достъпа до доказателства и доказателствени средства, с измененията и допълненията на ГПК, НПК и АПК от 2020 г., и с Наръчника.

В изпълнение на дейност 2 по посочения проект е изградена система за видеоконферентни връзки, обхващаща 20 видеоконферентни зали в съдилищата, 6 зали в местата за лишаване от свобода и централа компонента, ситуирана в Министерство на правосъдието. Към момента записите от проведените чрез видеоконферентна връзка процесуални действия се съхраняват в Централната компонента.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд