Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС обяви конкурс за повишаване и заемане на 5 свободни длъжности „следовател“ в Националната следствена служба

2 юни 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви, на основание чл. 189, ал. 1 от ЗСВ, 6 свободни длъжности „следовател“ в Националната следствена служба, както и 4 длъжности (на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ), които предстоят да се овакантят през периода юли-ноември 2021 г., поради навършване на 65-годишна възраст на заемащите ги лица.

Колегията определи длъжностите, които да се заемат след конкурс, като на основание чл. 180 от ЗСВ, обяви конкурс по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 5 свободни длъжности „следовател“ в Националната следствена служба.

В 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“, кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС заявление за участие в конкурса. С оглед спазване на въведените към момента противоепидемични мерки, и в случай, че същите се запазят, е препоръчително документи да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис на имейл адрес vss@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка).

При провеждане на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към ВСС, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.

В случаите на преминаването на съдията или прокурора на длъжност „следовател“, съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по реда, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Датата, часът и мястото за провеждане на писмения изпит се определят от конкурсната комисия и се публикуват на интернет страницата на ВСС.

Решенията за обявяване на свободните и предстоящите за освобождаване длъжности „Следовател“, както и за провеждане на конкурс ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, публикувани в централен всекидневник, и на интернет сайта на ВСС.

Конкурсът се обявява по предложение на Главния прокурор с цел кадрово укрепване на НСлС, и съобразно натовареността на следователите през периода 2018-2019 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд