Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС взе решение за обезпечаване дейността на европейските делегирани прокурори от България. Министърът на правосъдието покани членовете на Съдийската колегия за участие в дискусия по модела за реформа на съдебната карта на съдилищата

10 юни 2020 година

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства в началото на заседанието на Пленума на ВСС, като при откриването му обяви, че по негова инициатива на 14 юни 2021 г. в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в гр. София ще се проведе обществена дискусия по предложения модел за реорганизация на съдебната карта на съдилищата. Министър Стоилов отправи покана към членовете на Съдийската колегия и поясни, че сред участниците ще бъдат представители на юридически и професионални организации. Според него е необходимо да се проведе широк професионален и обществен дебат с всички заинтересовани страни, вкл. с органите на местната власт, адвокатурата и гражданите.

Министърът на правосъдието сподели, че в рамките на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието на ЕС в Люксембург, в което участва и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са изразени очаквания в най-скоро време да бъдат завършени процедурите в съответните държави за попълване на определените квоти за европейски делегирани прокурори.

Във връзка с обезпечаване дейността на европейските делегирани прокурори от България, Пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение, че не възразява да бъдат извършени разходи за осигуряването им, съобразно разпоредбите на Регламент /ЕС/ 2017/1939 на Съвета на 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. Според Регламента, общите условия на труд и работна среда на европейските делегирани прокурори и на обслужващата ги администрация се осигуряват от компетентните национални съдебни органи. Разходите ще бъдат извършени по бюджета на Прокуратурата на Република България за 2021 г., като след извършването им и при необходимост ще бъдат извършвани корекции по бюджета на ПРБ.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд