Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие указания за осигуряване на електронни подписи на съдебните заседатели по наказателни дела

22 юни 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28, ал. 1, т. т. 2 и 3 от Наказателно-процесуалния кодекс“. С тях съдебните заседатели се въвеждат като потребители в ЕИСС към съдилищата, в които се разглеждат наказателни дела като първа инстанция от съдебни състави с участието на съдебните заседатели, с права за ограничен достъп в системата с КЕП. С приетата редакция на т. 7 от раздел II на Указанията се урежда КЕП на съдебните заседатели да се съхраняват в сградата на съда, като административният ръководител определя със заповед служител от администрацията, който да отговаря за съхранението и предоставянето на КЕП на съответния съдебен заседател за конкретното съдебно заседание. Редакцията е предложена от работната група, създадена в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по протокол № 26/22.10.2020 г.

Приетите от Съдийската колегия Указания са свързани с измененията на НПК, приети със ЗИД на ГПК, публикуван в ДВ, бр. 110 на 29.12.2020 г., които влизат в сила на 30.06.2021 г. и предвиждат подписване на съдебните актове с КЕП от членовете на съдебния състав. Съгласно чл. 310, ал. 1 - ал. 3 от НПК присъдата се изготвя в ЕИСС и се обявява от председателя на съдебния състав незабавно, след като е подписана с КЕП от всички членове на съдебния състав.

Административните ръководители на съдилищата трябва да осигурят съответния брой квалифицирани електрони подписи на съдебните заседатели, които са избрани за съответния съд. Те имат ограничено право на достъп в ЕИСС, което включва само достъпване до електронното дело, по което са избрани на случаен принцип, без право на редакция и добавяне в съдържанието на документи, а само изпълнение на функцията за преглед и за подписване с КЕП на актовете по електронното дело, в качеството им на членове на съдебния състав.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд