Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС определи състава на конкурсната комисия по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища

22 юни 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет определи чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2 от Закона за съдебната власт, поименния състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за първоначално назначаване и заемане на 31 длъжности „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение но СК по протокол № 12/13.04.2021 г.

Като редовен член е определен доц. д-р Юрий Кучев - хабилитиран преподавател по административно право в Русенски университет „Ангел Кънчев“, а за резервен – проф. д. н. Райна Николова – хабилитиран преподавател по административно право в Нов Български университет.

Колегията обяви поименен състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища. Като редовни членове, са определи чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд Таня Радкова, Владимир Първанов и Хайгухи Бодикян – съдии във ВАС, Марио Маринов – съдия и председател на Трето отделение на ВАС, и доц. д-р Юрий Кучев - хабилитиран преподавател по административно право.

Резервни членове на комисията са Петя Желева – съдия във ВАС, определена чрез жребий на посоченото основание, и проф. д. н. Райна Николова  – хабилитиран преподавател по административно право.

На основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, Колегията определи писменият изпит по конкурса да се проведе на 31 юли 2021 г., от 9.00 часа в зали 272 и 292 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бул. „Цар Освободител“, № 15. Решението ще бъде обнародвано в Държавен вестник, публикувано в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на ВСС.

Преди направения избор Съдийската колегия одобри поименен списък на хабилитираните преподаватели по административно право за избор на членове на конкурсните комисии по конкурс за първоначално назначаване в административните съдилища и по конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявени с решения на СК по протокол № 12/13.04.2021 г. (обн. в Държавен вестник, бр. 32/16.04.2021 г.). В него са включени 14 преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“, в Бургаския свободен университет, Нов Български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

С решения на основание чл. 182, ал. 5 от ЗСВ, Съдийската колегия отхвърли жалбите от Асен Икономов и от Кристина Димитрова срещу недопускането им до участие в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища. Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването им.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд