Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС оптимизира щатната численост на Районен съд – Тутракан и на Районен съд - Харманли

22 юни 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от Закона за съдебната власт, предлага на Пленума на ВСС да съкрати на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, една длъжност „съдия“ в Районен съд – Плевен, като разкрие същата в Районен съд – Тутракан, както и да съкрати една длъжност „съдия“ в Районен съд – Исперих, като разкрие същата в Районен съд – Харманли, считано от датата на вземане на решението.

Предложенията се внасят за разглеждане и произнасяне в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 24.06.2021 г. С тях се цели обезпечаване на назначенията на младши съдии в районните съдилища.

Колегията взе предвид, че към настоящия момент щатната численост на Районен съд – Плевен, е 26 магистрати, като една от длъжностите „съдия“ е временно разкрита с решение на ПВСС от 10.12.2020 г., с цел обезпечаване младши съдия от Окръжен съд – Плевен, с продължен изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ през 2020 г. Изследваните статистическите данни показват натовареност по щат за 2020 г. с 34,33 броя дела за разглеждане месечно от един съдия при средна за страната 38,47 броя и 30,55 броя свършени дела месечно от един съдия при средна за страната 30,93 броя. Показателите не се променят чувствително с намаляване на числения състав на съдиите в органа с една бройка, което позволява редуциране на щатния му състав.

Колегията прие за целесъобразно съкращаване на една съдийска длъжност от Районен съд - Исперих, доколкото в него е налице свободна длъжност и е изпълнена съгласувателната политика с административния ръководител.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд