Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Любомир Георгиев за административен ръководител на Районна прокуратура – Шумен

23 юни 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Шумен, в който участва атестираният кандидат Любомир Георгиев – прокурор в Районна прокуратура – Шумен.

С 6 гласа „За“ и 1 глас „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Прокурор Георгиев притежава над 20 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва през 2001 г. като „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Разград, която длъжност заема до 2002 г., след което последователно заема длъжностите „прокурор“, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“, „административен ръководител – районен прокурор“, като поради изтичане на мандата е определен за изпълняващ длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на същата. В периода от 2015 г. до 2020 г. е назначен за втори мандат като неин административен ръководител, като през 2020 г. отново е изпълняващ функциите, считано до встъпване в длъжност на нов административен ръководител, а от 2021 г. до настоящия момент е прокурор в Районна прокуратура – Шумен.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Георгиев спрямо длъжността, за която кандидатства. Той спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за административен ръководител на Районна прокуратура – Шумен.

Личната мотивация за заемане на длъжността, прокурор Георгиев изгражда върху натрупания му професионален опит като прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура – Разград в два мандата, което му позволява да познава работата в детайли във всички аспекти.

Приоритетно за него е решаване на проблема с кадровия дефицит на органа и сградния фонд; обезпечаване качественото, законосъобразно и бързо приключване на проверките по преписките; подобряване качеството на работата на прокурорите по образуване на бързи производства и по тяхното разследване; работа върху престъпления, свързани с битовите кражби, телефонните измами, и корупция; уравновесяване натовареността между магистратите и активизиране медийната политика.

Въпроси към кандидата поставиха Огнян Дамянов и Евгени Иванов - членове на Висшия съдебен съвет, които поискаха неговото мнение относно мотивацията за заемане на длъжността. Обсъдена бе и съпоставка между дейността на районните прокуратури в градовете Разград и Шумен.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Огнян Дамянов и Стефан Петров – членове на Висшия съдебен съвет, като се обосноваха с богатия житейски, професионален и административен опит на кандидата.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд