Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие доклад за изпълнената оптимизация на ЕИСС

24 юни 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад на работната група, сформирана с решения на ПВСС по протокол № 26/22.10.2020 г., т. 4.2. и протокол № 31/17.12.2020 г., т. 1.3., за извършената дейност във връзка с гаранционната поддръжка на Единната информационна система на съдилищата, както и за изработване на нови функционалности при промени в законодателството и във вътрешните актове на ВСС, и за периода от 18.01.2021 г. до 18.06.2021 г.

Докладът, който се публикува на интернет сайта на ВСС, съдържа информация за проведените срещи, взети решения и предприети действия през периода от 18.01.2021 г. до края на месец май 2021 г., във връзка с гаранционната поддръжка на ЕИСС, както и за изработване на нови функционалности при промени в законодателството и във вътрешните актове на ВСС.

Мандатът на групата е 48 месеца – до изтичане на гаранционния срок по Договора между ВСС и разработчика на ЕИСС „Информационно обслужване“ АД. В нея участват Вероника Имова и Драгомир Кояджиков - членове на ВСС, както и 42-ма съдии и съдебни служители от ВКС, Апелативен съд - София, Военно-апелативния съд, СГС, СРС, както и от съдилища в петте апелативни райони. На проведените през отчетния период 14 заседания, са приети решения по изработване и одобряване на заявки, както и за анализиране, обсъждане и даване на отговори по спешни въпроси от материята в Project space, т. нар. „тикети“. Във връзка с гаранционната поддръжка на системата са изготвени 14 броя заявки за промяна на ЕИСС, които са изпълнени.

Четири от заявките обхващат общо 10 човекомесеца, а седем – 14 човекомесеца. Заявката „Заповедни производство по чл. 410 и чл. 417 ГПК“ вече е реализирана, вкл. в продукционна среда. След реализацията на други три заявки във ВКС се образуват, разпределят и насрочват дела при съобразяване с особеностите, отразени във функционалностите на трите заявки. През месец юни се реализира заявката „Създаване на допълнителна функционалност – подпис на актове с КЕП от съдебни заседатели“. За реализирането на една от заявките е необходимо снабдяването на съдилищата и отдел ЕИСС на ВСС с електронни времеви печати, като в тази връзка е поискана индикативна оферта за 154 броя КЕП за придобиване на лиценз, необходим за закупуване на хардуер, и разбивка за техническите параметри, характеризиращи електронните печати. Общо 13 заявки, които са одобрени от работната група, са регистрирани от „Информационно обслужване“ АД и се очаква да бъдат оценени в рамките на предвидените стойности – 24 човекомесеца.

Дейността на работната група ще продължи в рамките на срока за гаранционна поддръжка на ЕИСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд