Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие становище за работата на съдилищата с дела, образувани по старите деловодни системи и по ЕИСС

24 юни 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие решение на работната група, сформирана по протокол № 26/22.10.2021 г. на ПВСС), взето на извънредно заседание на 18.06.2021 г., във връзка с организацията на работата в съдилищата за въвеждане на електронното правосъдие, съгласно промените в устройствения закон, в сила от 01.07.2021 г., и в процесуалните закони, в сила от 30.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. 110/2020 г.).

С него се регламентира, че делата, които са образувани в съдилищата в старите деловодни системи (преди внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), се довършват в тези системи и съдебните актове се въвеждат в тях по досегашния ред. В случаите, когато производството е образувано пред съответния инстанционен съд е по новата деловодна система – ЕИСС, съдебният акт, освен на хартиен носител, подписан със саморъчни подписи на съдебния състав, се изготвя и въвежда в ЕИСС като електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис (КЕП), което има само оповестително действие, но не е форма за действителност на съдебния акт. Форма на действителност на акта има саморъчно подписаният от съдебния състав на хартиен носител съдебен акт.

По новообразуваните след 30.06.2021 г. електронни дела в ЕИСС от първата до последната инстанция, процесуалните действия ще се извършват в електронна форма за действителност, а съдебните актове ще бъдат изготвяни като електронни документи, подписани с КЕП.

Решението на Пленума на ВСС, заедно със становище на Наказателната колегия на Върховния касационен съд от 21.06.2021 г., ще бъдат изпратени на всички съдилища, пред които се образуват и разглеждат наказателни дела, за съобразяване организацията на работата в тях, и ще бъдат обявени на интернет сайта на ВСС.

Указанията на ВСС са във връзка с влизащите в сила на 01.07.2021 г. норми на чл. 360в, ал. 2, чл. 360ж, чл. 360з, ал. 1, чл. 360м и друг, в Глава осемнадесета „а“ от ЗСВ, които в завършен вид регламентират електронното правосъдие.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд