Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Христо Христов за втори мандат като административен ръководител на Районна прокуратура - Етрополе

30 юни 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Етрополе, в който участва атестираният кандидат Христо Христов – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор” на същата. Единодушно, с 9 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Прокурор Христов притежава над 26 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва през 1994 г. като заема длъжността „следовател“ в Окръжна следствена служба – София, Районна следствена служба – Етрополе. Заема я до 1998 г., а в периода от 1999 г. до 2006 г. е назначен на длъжност „следовател“ в Окръжна следствена служба – София, Териториално отделение - Етрополе. Последователно заема длъжностите „прокурор“ и и. д. административен ръководител в Районна прокуратура – Етрополе, като след проведен избор през 2016 г. е назначен за неин административен ръководител, която длъжност заема до 23.02.2021 г. С Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол №7/24.02.2021 г. е определен за неин изпълняващ функциите административен ръководител, считано от 24.02.2021 г. до встъпване в длъжност на нов.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Христов спрямо длъжността, за която кандидатства. Той спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за административен ръководител на Районна прокуратура – Етрополе за втори мандат.

Като основен мотив за заемане на длъжността, прокурор Христов излага добрите колегиални отношения, които са изградени в Районна прокуратура – Етрополе и сплотения екип, последвани от неговия професионален и житейски опит, дългогодишната му работа като прокурор и административен ръководител. Акцент е поставен върху доброто му познаване на съдебния район, криминогенната обстановка и дейността на органа.

Приоритетно за него е запазване на добрата работна атмосфера и колегиални отношения между прокурорите и съдебните служители; равномерно разпределение на натовареността; подобряване на контрола от наблюдаващите прокурори над разследващите полицаи и взаимодействието с тях; провеждане на ефективно и качествено разследване в максимално кратки срокове; ползване капацитета на следователите в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – София; внасяне на качествени прокурорски актове в съда, недопускане постановяване на оправдателни съдебни актове и връщане на дела от съда; повишаване квалификацията на магистратите и съдебните служители и спазване на правилата за медийна комуникация и нейното надграждане.

Въпроси към кандидата постави Йордан Стоев - член на Висшия съдебен съвет, който поиска неговото мнение относно преструктурирането на Районна прокуратура - Етрополе като Териториално отделение към Районна прокуратура – Ботевград и как това ще промени дейността на органа относно нейната натовареност, организация и състав.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Йордан Стоев и Калина Чапкънова – членове на Висшия съдебен съвет, като се обосноваха с добре изготвената концепция за стратегическо управление, дългогодишния стаж и опит, както и успешния първи мандат прокурор Христов.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд