Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
НА 9 И 16 ОКТОМВРИ 2021 Г. СЕ СВИКВА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СЪДИИТЕ ЗА ИЗБОР НА ДВАМА ЧЛЕНОВЕ НА ВСС

6 юли 2021 година
Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще се проведе в две последователни съботи на 09.10.2021 г. и на 16.10.2021 г. То е свикано с решение на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Върховния административен съд, като поканата е обнародвана днес в „Държавен вестник“.
Общото събрание на съдиите е насрочено във връзка с прекратените от 01.07.2021 г. мандати на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова - изборни членове на ВСС, поради оставки.
За участие са поканени съдиите от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища, Военно-апелативния съд, Апелативния специализиран наказателен съд, окръжните съдилища, административните съдилища, военните съдилища, Специализирания наказателен съд и районните съдилища.
В първата събота събранието ще започне от 10.00 ч. в Спортна зала „София“ в парк „Борисова градина“, гр. София. Дневният ред предвижда откриване и обявяване на броя на присъстващите съдии, избор на председател на събранието, на избирателна комисия, на избирателни секции, определяне на времето за изслушване на всеки от кандидатите и тяхното представяне.
Във втората събота от 08.00 ч. в Съдебна палата, бул. „Витоша” № 2 в гр. София, ще бъде проведен изборът в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите. В края на изборния ден ще бъде обявено решението на избирателната комисия за резултатите от избора.
В условията на обявена извънредна епидемична обстановка, по решение на пленума на ВСС, и при наличие на техническа възможност, Общото събрание може да се проведе дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка.
Предложенията за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите се депозират в деловодството на ВСС не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането на събранието (до 09.08.2021 г.), заедно с писменото съгласие на кандидата. Те ще бъдат обявявани заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни от постъпването им.
В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията (26.08.2021 г.), кандидатите трябва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона, които също ще бъдат публикувани в посочения срок (29.08.2021 г.) на интернет страницата на ВСС.
Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 24.09.2021 г., след което ще бъдат публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им.
Събранието е публично и ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд