Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »

ОБЯВА

 

Подбор на кандидатури за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург

(*Заявленията ведно с посочените по-горе документи могат да бъдат подадени в срок до 05.08.2021 г. )

 

Висшият съдебен съвет на Република България изпълнява проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. За реализирането на Дейност 2  „Укрепване на капацитета на българските магистрати в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека“ е предвидено изпращането на 9 български магистрати на стажове в Регистратура на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и на 3 български магистрати в Отдела за изпълнение на решения на ЕСПЧ към Съвета на Европа.

 

Предстои изпращането на група от трима български съдии в Регистратурата на ЕСПЧ, с планирано начало на стажа – 1 септември 2021 г., за срок до 12 месеца.

 

В тази връзка, със свое решение по Протокол №13/08.07.2021 г., т. 47.2, Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура за подбор на кандидатури за изпращане на български магистрати в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека.

            Съгласно методологията, подборът включва два етапа:

• предварителен подбор, осъществен от нарочна комисия, съставена от членове на екипа на проекта и служители от администрацията на ВСС;

• окончателен подбор, осъществяван от ЕСПЧ, чрез провеждане на дистанционен изпит, включващ проверка на езиковите познания и/или решаване на практически казус/тест, и/или интервю.

 

Предварителният подбор, включва само преценка за съответствието на кандидатурите с предварително обявените изисквания, на които същите следва да отговарят.

 

Изискванията, на които кандидатът задължително трябва да отговаря, за да бъде допуснат до предварителен подбор, са следните:

- да е действащ съдия на ниво районен, окръжен или апелативен съд;

- да има поне 3 години стаж като съдия на ниво районен, окръжен или апелативен съд;

- да владее писмено и говоримо английски или френски език на ниво минимум C1 съгласно Европейската езикова рамка;

- да не е осъждан;

- да не е дисциплинарно освободен от длъжност и да няма наложени дисциплинарни наказания.

 

Всеки кандидат следва да подаде заявление в свободен текст, в което следва да се съдържат трите му имена, настояща месторабота и длъжност, информация за контакт, както и мотивите на кандидатстване. Към заявлението следва да бъдат приложени следните документи:

1. автобиография (CV) в европейски формат на два езика (български и английски или български и френски език), като задължително се посочва и адрес на електронна поща;

2. декларация в свободен текст, с която да декларира продължителността на съдийския/прокурорския стаж, и че не са му налагани дисциплинарни наказания за накърняване престижа на съдебната власт;

3. сертификат за владеене на изисквания език/езици или декларация, че нивото на владеене на езика/езиците отговаря на минимално ниво C1, съгласно Европейската езикова рамка;

4. писмено съгласие от съответния административен ръководител за участие на посочения магистрат в подбора, както и за осъществяване на стажа, ако същият бъде одобрен за него. Съгласието е в свободен текст;

5. други документи за установяване съответствието с изискванията за подбор и за други относими обстоятелства по преценка на кандидата.

 

Заявленията ведно с посочените по-горе документи следва да бъдат подадени в срок до 26.07.2021 г. * на електронна поща vss@vss.justice.bg и на хартиен носител в деловодството на ВСС на адрес: гр. София 1000, ул. “Екзарх Йосиф” № 12. Заявленията се подават лично или чрез изрично упълномощено лице, без нотариална заверка на подписа.

 

Подборът ще бъде осъществен въз основа на одобрената от Пленума на Висшия съдебен съвет Методология за подбор и оценка на кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа, в рамките на проект “Повишаване на професионализма в съдебната система“, по договор за безвъзмездна финансова помощ № 93-00-69/24.02.2020, Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014–2021. В нея са уредени критериите за подбор на кандидатите, условията на изпращането в организациите и статута на магистратите.

 

Лица за контакт в Администрацията на ВСС: Руслана Вълчева – ст. експерт международна дейност и координатор по проекта, тел. 02/9151920, и Ралица Илиева, тел. 02/9304917 – технически сътрудник на проекта.

 

 

Дата на публикуване: 12.07.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд