Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС разкри 7 нови длъжности за съдебни служители в Районен съд - Перник

13 юли 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от Закона за съдебната власт разкри 6 щатни длъжности „съдебен секретар“ и 1 щатна длъжност „съдебен деловодител“ по  щата на Районен съд – Перник, считано от датата на вземане на решението.

Колегията взе предвид, че Районен съд – Перник е един от най-натоварените съдилища в страната, като за 2020 г. е на първо място по действителна натовареност на съдиите. По брой дела за разглеждане на един съдия месечно натовареността е 61,38, при 51,08 средно за районните съдилища в областните градове. Натовареността на съда е трайно висока за последните няколко години. Съотношението съдебни служители/магистрати, обаче е значително по-ниско от средното за страната. Отчетен е обемът на административната работа по делата, както и с Единната информационна система, които показват, че съдебните секретари в РС – Перник са изключително натоварени. С последните изменения на Правилника за администрацията в съдилищата на тях са вменени и допълнителни задължения, които с оглед натовареността се изпълняват трудно. Сериозно натоварени са и съдебните секретари в съда, предвид постоянно високия брой дела, работата с ЕИСС и невъзможността за пълноценна взаимозаменяемост, когато техният броя е малък, а делата са много над средните норми за страната.

Новите щатни бройки се осигуряват от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.

Колегията отхвърли искането на административния ръководител на Районен съд – Перник, за увеличаване на щатната численост на съда с още 3 щатни длъжности за „съдебен деловодител“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд