Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
СК на ВСС оптимизира щатната численост на органи на съдебната власт за обезпечаване назначаването на младши съдии на длъжност „съдия“ в районните съдилища

13 юни 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решения за оптимизиране на щатната численост на органи на съдебната власт, с цел обезпечаване назначаването на младши съдии с продължен срок по чл. 240 от ЗСВ, и във връзка с решение на СК на ВСС по протокол № 26/29.06.2021 г., т. 10, в длъжност „съдия“ в районните съдилища.

Колегията предлага, считано от датата на вземане на решението, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от Закона за съдебната власт на Пленума на ВСС, да съкрати на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, по една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, в Районен съд – Монтана, в Районен съд – Раднево, Районен съд – Чирпан, Районен съд – Ивайловград, и Районен съд – Свиленград, като разкрие съответните 6 длъжности „съдия“ в Софийския районен съд.

Чрез трансформация на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, една две длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ в длъжност „съдия“ в Софийския районен съд и в Районен съд – Монтана, се осигуряват две щатни длъжности за съдия в СРС. В тази връзка СК предлага на ПВСС трансформираната длъжност за съдия в РС – Монтана, да бъде съкратена и разкрита в СРС.

Предлага се увеличаване на щатните длъжности за съдия в Районен съд – Пловдив, като ПВСС съкрати една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Нова Загора, и съответно разкрие същата в Районен – Пловдив.

Колегията трансформира една щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ в Районен съд – Балчик, в длъжност „съдия“, като предлага на ПВСС да я съкрати и разкрие същата в Районен съд – Пловдив.

СК предлага ПВСС да съкрати по една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Добрич, Районен съд – Разград, и Районен съд – Омуртаг, като разкрие три длъжности „съдия“ в Районен съд – Варна.

Предлага се също ПВСС да съкрати една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Севлиево, която да бъде разкрита в Районен съд – Свищов, както и да се съкрати една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград“ и се разкрие такава в Районен съд – Ихтиман. На посочените основания се предлага ПВСС да съкрати една свободна длъжност „съдия“ във Военен съд – София, която да бъде разкрита в Районен съд – Сливница.

Предложението се внася в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 22.07.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд