Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС разкри нови щатни длъжности за съдебни служители в Апелативен съд – Велико Търново, окръжните съдилища в – Сливен и Пловдив, Специализиран наказателен съд, и районните съдилища в Хасково, Пазарджик и Провадия

 20 юли 2021 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет разкри, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, по 1 щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Апелативен съд – Велико Търново и в Районен съд – Пазарджик, считано от датата на вземане на решението и отхвърли исканията за разкриване на втора щ. бр. за същата длъжност. Председателите на съдилищата са мотивирали предложенията си с високата натовареност на деловодителите след внедряването на ЕИСС. В Апелативен съд – Велико Търново на шестимата съдебни деловодители са вменени допълнителни функции поради липса на щатове за статистик, архивар и призовкар. Съдът е сред пилотните съдилища за ЕИСС, която започна работа в реална среда, а действителната натовареност за 2020 г. е 8,64 при 8,23 средно за апелативните съдилища. Районен съд – Пазарджик е с висока действителна натовареност, която за 2020 г. е около средната за районните съдилища в областните градове – 51.04, и е на осмо място по брой дела за разглеждане месечно от един съдия, при 51.08 средно. Две щатни бройки за длъжността „съдебен деловодител“ и 1 щ. бр. за длъжността „съдебен секретар“ са разкрити по щата на Специализирания наказателен съд, считано от датата на вземане на решението, като Колегията отхвърли искането за разкриване на още 2 щ. бр. за деловодители и 1 щ. бр. за съдебен секретар. Щата на съда е увеличен заради високата натовареност – почти два пъти повече в сравнение с останалите окръжни съдилища, въвеждането на ЕИСС, сканирането на документи и информация по делата, създаването на електронни дело и т. н.

Щатните бройки за посочените длъжности са осигурени от отпуснатите с бюджета на съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.

Колегията разкри 1 щ. бр. за длъжност „съдебен статистик“ в Районен съд – Хасково, където към момента статистиката се изготвя от системния администратор, деловодител и административния секретар. Районен съд – Хасково се намира на трето място по брой дела за разглеждане от един съдия месечно – 42.91, при 41.04 средно за районните съдилища в областните градове.

Съдийската колегия разкри 1 щ. бр. за длъжност „управител сгради“ по щата на Окръжен съд – Сливен, считано от датата на вземане на решението. Към момента стопанисването на съдебната палата е възложено на председателя на съда, като в сградата се помещават Районен съд – Сливен, Районна прокуратура – Сливен, ОЗ „Охрана-Сливен“ и Агенцията по вписванията. Длъжността е необходима във връзка с дейности по поддръжката на сградата, както и предвид измененията в нормативната уредба и възлагането на обществени поръчки. Щатната бройка за длъжността „управител сгради“ ще бъде осигурена от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щ. бр. за длъжността „съдебен деловодител“.

Съдийската колегия съкрати 1 свободна щ. бр. за длъжността „счетоводител“ в Районен съд – Габрово и разкри 1 щ. бр. за длъжността „съдебен деловодител“ в Районен съд – Провадия, считано от датата на вземане на решението. Решението е във връзка с недостатъчния брой на съдебните деловодители, предвид въвеждането на ЕИСС, обслужването на ДСИ, Бюрото за съдимост, регистратурата и др. Колегията отхвърли искането на административния ръководител за разкриване на 1 щ. бр.  за длъжността „съдебен секретар“ в Районен съд – Провадия.

Съдийската колегия на ВСС съкрати по една свободна щ. бр. за длъжността „връзки с обществеността“ по щата на Окръжен съд – Шумен; за длъжността „съдебен деловодител“ по щата на Административен съд – Търговище и Районен съд – Плевен, както и по 1 щ. бр. за длъжността „касиер“ по щата на Окръжен съд – Кюстендил и за длъжността „съдебен деловодител“ по щата на Районен съд – Тополовград, считано от 01.09.2021 г. От посочената дата се разкриват 3 щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ и 1 щ. бр. за длъжност „куриер“ по щата на Окръжен съд – Пловдив. Натовареността на Окръжния съд е изключително висока, като той е на трето място в страната както през 2020 г., така и през последните пет години. Щатната бройка за куриер ще бъде осигурена от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.

Дирекция „Бюджет и финанси“ ще бъде уведомена за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.

Съдийската колегия отложи за следващо заседание вземането на решение по искането от административния ръководител на Административен съд – София-град за разкриване на 1 щ. бр.  за длъжност „съдебен помощник“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд