Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени Номенклатурата на статистическите кодове по граждански, търговски и фирмени дела

20 юли 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измени и допълни Номенклатурата на статистическите кодове по граждански, търговски и фирмени дела, като създаде нов код 0801-1, който се включва в нова група 11а на Приложение № 3.1. за районните съдилища, и в нова група 26 на Приложение № 3.2. за окръжните съдилища към Правилата за оценка на натовареността на съдиите (ПОНС), с описание „Производства по чл. 306, ал. 2 от АПК“ и законов текст „чл. 306, ал. 2 във връзка с чл. 304 от АПК“.

Създаден е нов код 0802-1, който се включва в нова група 11а на Приложение 3.1. за районните съдилища и в нова група 26 на Приложение 3.2. за окръжните съдилища към ПОНС с описание „Производства по чл. 306, ал. 5 от АПК – тричленни състави“.

С решението се изменят и допълват Приложения 3.1. и 3.2. за граждански и търговски дела към ПОНС, като за всички посочени производства се определя коефициент на тежест 0,2.

Колегията измени и допълни Номенклатурата на статистическите кодове по граждански, търговски и фирмени дела, както следва:

- В код 0203-1 и 0203-2 се допълва описанието на кода, като добавя текста: „… С изключение на исковете по Кодекса на застраховането“;

- В код 0215-1 и 0215-2 допълва описанието на кода, като добавя текста „… С изключение на исковете по Кодекса за застраховането“.

На административните ръководители е указано, че всички дела по Кодекса за застраховането, следва да се образуват под код 2100 – „Искове за права или правоотношения, породени или отнасящи се до търговска сделка ( обективна и субективна)“ от Номенклатурата на статистическите кодове по граждански, търговски и фирмени дела към ПОНС, както и че тези дела не следва да получават статистически кодове 0203-2 и 0215-2, независимо в кое отделение на окръжен или апелативен съд се разглеждат.

Измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по граждански, търговски и фирмени дела, както и в цитираните приложения се предоставят на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ и на координатора на ЕИСС, с оглед залагането им в ЕИСС от изпълнителя на обществената поръчка „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“.

Приетите изменения и допълнения се публикуват на интернет страницата на ВСС в раздела на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд