Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане предложението на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор

22 юли 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието на Република България за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Решението бе подкрепено от 12 членове на ВСС, 8 гласуваха против. Главният прокурор не участва в него. До гласуването се стигна след проведената в продължение на близо 7 часа дискусия по законодателните основания и реда за провеждане на такова производство, по оскъдната нормативна уредба за подобна процедура.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов представи предложението като приведе и допълнителни данни и факти. То е депозирано на 16.06.2021 г. във ВСС с искане Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Предложението е изготвено въз основа на информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор.

Пленумът изслуша и позицията на главния прокурор, който коментира исканата оставка като политически акт на изпълнителната власт. Той отговори подробно на изложените в предложението министъра на правосъдието и доклада на вътрешния министър твърдения. Според главния прокурор всичко това се случва сега, защото прокуратурата работи и извършва действия срещу лица, които се считат за недосегаеми.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд