Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отложи за 5 октомври 2021 г. произнасянето по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС срещу Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд

21 септември 2021 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 5 гласа „За“ и 6 гласа „Против“ не прие предложението на мнозинството от дисциплинарния състав за неналагане на дисциплинарно наказание на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС.

Отлагането на произнасянето по дисциплинарното дело срещу съдия Миталов е заради направено предложение за налагане на конкретно дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2 от ЗСВ - намаляване на основното трудово възнаграждение от 20 на сто за срок от една година. Съгласно разпоредбата на чл. 320, ал. 5 от ЗСВ Колегията следва да уведоми привлеченото към дисциплинарна отговорност лице за предложението за налагане на наказание, като му се предостави възможност да бъде изслушано или да даде писмени обяснения.

Дисциплинарното дело е образувано с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 6/18.02.2020 г., по предложение на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Миталов, за извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 и 4 ЗСВ – „действие или бездействие, вкл. нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт“, и „неизпълнение на други служебни задължения“. Вносителят на предложението е направил искане за освобождаване от длъжност на съдия Миталов на основание чл. 129, ал. 3, т. 5, предл. последно от Конституцията на Република България – поради накърняване престижа на съдебната власт.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд