Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие времеви график за провеждане на процедура за избор на председател на ВКС и утвърди образец на кадрова справка по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ

21 септември 2021 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура за избор на председател на Върховния касационен съд, който да бъдат разгледан и одобрен на предстоящото заседание на Пленума на ВСС на 23 септември 2021 година. Предпочетеният Вариант 4 е избран между общо шест, които се различават по своята продължителност и заложени срокове за откриване и приключване на процедурата.

Времевият график предвижда процедурата да бъде открита на 30 септември 2021 г. и да приключи на 14 януари 2022 г. с изслушване и гласуване на кандидатите.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд изтича на 10.02.2022 г., а съобразно чл. 173, ал. 1 от ЗСВ, процедурата за избор на председател на ВКС се открива от Пленума на ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата.

Съдийската колегия на ВСС утвърди и образец на кадрова справка по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ, във връзка с предстоящата процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Справката не подлежи на публикуване на интернет сайта на ВСС и е само за кандидати от органите на съдебната власт. Тя съдържа лични данни за лицето, длъжност и орган на съдебната власт, в който е назначен кандидатът, общ юридически стаж по чл. 164 от ЗСВ, друг трудов стаж, допълнителни квалификации и специализации, повишаване на място в ранг, дата и резултати от предходни атестации, проверки от по-горестоящи органи на съдебната власт и ИВСС, владеене на чужди езици.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд