Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри Светла Димитрова – зам.-председател на Върховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда

21 септември 2021 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри, на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Светла Димитрова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Върховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Съдия Димитрова е поощрена по предложение от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод навършване на 65-годишна възраст и предстоящото ѝ пенсиониране.

Светла Димитрова правораздава във Върховния касационен съд повече от 15 години, като целият ѝ юридически стаж – над 42 години, е прослужен изцяло в органите на съдебната власт. В периода от 1979 г. до 1980 г. е била стажант-съдия в Софийски градски съд, а от месец юли 1980 г. до месец декември 1982 г. – младши съдия в Окръжен съд – Ловеч. От месец декември 1982 г. до месец август 1985 г. е съдия в Районен съд – Тетевен. В периода от месец август 1985 г. до месец юни 1992 г. е съдия в Районен съд – София, след което е назначена на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд. От месец април 1998 г. до месец януари 2006 г. е съдия в Апелативен съд – София, съгласно решение на ВСС от 2006 г. е назначена като съдия в Гражданската колегия на ВКС. От месец октомври 2016 г. е назначена за председател на Трето гражданско отделение, а считано от 21.02.2018 г. и до настоящия момент заема длъжността „заместник на административния ръководител – заместник председател на Върховния касационен съд и ръководител на Гражданска колегия“.

Съдия Димитрова е била член на ВСС в периода 1996 г. – 1998 г., лектор на тематични семинари организирани от ПИОР и Център за обучение на магистрати в периода от 1996 г. до 2001 г. От 2003 г. е била член на Централните избирателни комисии за избори на народни представители, на органи на местната власт, за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, за избиране на президент и вицепрезидент на Република България, а в периода 2007 г. – 2009 г. е била председател на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, за избор на народни представители и на органи на съдебната власт. От 2005 г. до 2009 г. е била арбитър в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. На проведените на 18 и 19 юни 2017 г. преки избори за членове на ВСС от квотата на съдиите е била председател на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите.

В предложението за поощряване на съдия Димитрова е посочено, че тя е изграден професионалист, с отлична теоретична подготовка, многогодишен практически опит и управленски умения. Обърнато е внимание, че се отличава с независимост, безпристрастност, високи нравствени качества, почтеност и конфиденциалност, както и че притежава задълбочени познания на законодателството и съдебната практика в областта на гражданското и търговското право и на правота на Европейския съюз. Направен е извод, че постановените от нея съдебни актове съдържат задълбочен, изчерпателен и обективен анализ на релевантните факти и обсъждане на всички относими доводи и възражения на страните, съгласно ГПК и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, с което съдия Димитрова дава своя принос за точното прилагане на закона, развитието на правото и уеднаквяване на съдебната практика по граждански и търговски дела в Република България.

 Съдия Димитрова се ползва с голям авторитет сред колегите си и обществото, а с цялостната си работа има своя принос за усъвършенстване дейността на Гражданската колегия на ВКС и за издигане авторитета на съдебната власт.

Лични впечатления и висока оценка за професионализма и личните качества на Светла Димитрова споделиха председателя на ВКС Лозан Панов, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членовете на Съдийската колегия Вероника Имова, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Съдийската колегия освободи, на основание чл.160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ – навършване на 65-годишна възраст, Светла Димитрова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Върховния касационен съд, считано от 27.09.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд