Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие времеви график за провеждане на процедура за избор на председател на ВКС, която ще бъде открита на 30 септември 2021 г.

23 септември 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно прие времеви график (хронограма) за провеждане на процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Той предвижда процедурата да бъде открита на 30 септември 2021 г. и да приключи на 14 януари 2022 г. с изслушване и гласуване на кандидатите.

В 4 поредни редовни заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет в периода от 7 до 28 октомври 2021 г. ще се приемат предложения за номинации на кандидати за председател на ВКС.

В хода на процедурата 11 ноември 2021 г. е крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите, като до провеждане на изслушването концепциите и всички представени документи – предложения с мотиви и кадрови справки по образец, ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС.

Становища и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации могат да се представят до 6 януари 2021 г.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд изтича на 10 февруари 2022 г., а съобразно чл. 173, ал. 1 от ЗСВ, процедурата за избор на председател на ВКС се открива от Пленума на ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд