Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за оптимизиране на районните прокуратури със седалища гр. София и София област

23 септември 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет разгледа решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 17/12.05.2021 г., с което се предлага да бъдат закрити районните прокуратури в градовете Етрополе, Ихтиман, Пирдоп, Своге и Сливница, които са в района на Окръжна прокуратура – София, считано от 01.10.2021 г., и да бъдат разкрити териториални отделения, съответно Териториално отделение в град Етрополе към Районна прокуратура - Ботевград, Териториално отделение в град Пирдоп към Районна прокуратура – Елин Пелин, Териториално отделение в град Своге към Районна прокуратура – Костинброд, Териториално отделение в град Сливница към Районна прокуратура – Костинброд и Териториално отделение в град Ихтиман към Районна прокуратура – Самоков.

На основание чл. 30, ал. 2, т. 7 от Закона за съдебната власт, министърът на правосъдието – проф. Янаки Стоилов, е изразил несъгласие с предложението на Прокурорската колегия на ВСС, относно закриването и трансформирането на Районна прокуратура – Своге и Районна прокуратура – Сливница в териториални отделения и не съгласува решението на Прокурорската колегия в тази му част, като предложи същите районни прокуратури да бъдат запазени като самостоятелни прокуратури и Районна прокуратура – Костинброд да не се трансформира в Териториално отделение на Районна прокуратура – Сливница.

Пленума на Висшия съдебен съвет, след проведено обсъждане прие решение, с което становището на министъра на правосъдието да бъде изпратено на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за ново обсъждане тази част от решението.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд