Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие доклади от участия на магистрати в международни форум

28 септември 2021 година

Съдийската колегия на ВСС прие доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, от участие в 29-та среща на Мрежата за разследване и наказателно преследване на престъпленията против човечеството, геноцид и военни престъпления, проведена онлайн на 24 и 25 март 2021 г. В доклада е посочено, че при откриване на срещата е подчертана ролята на Мрежата като форум за обмен на информация между държавите-членки, за улесняване на съдебното сътрудничество по наказателни дела и подпомагане на националните разследвания и преследването на извършителите на най-тежките международни престъпления. Фокусът на откритото заседание е бил насочен към предприетите действия за търсене на отговорност от извършителите на най-тежките международни престъпления, извършени в Сирийската Арабска Република, касаещи използването на химически оръжия. Тема на обсъждане са били също дейността на Секретариата на Мрежата и инициативата за създаване на Договор за международно правно сътрудничество за екстрадиция на лица за най-сериозните международни престъпления.

Съдия Неделчева е определена за контактна точка по въпросите на престъпленията срещу човечеството, военните престъпления и геноцид в Националната координационно система на България в Евроджъст през 2016 г., с решение на Съдийската колегия.

Колегията прие и доклад от Георги Иванов – съдия в Районен съд – Бургас и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, от участие в 56-та Пленарна среща на Европейската съдебна мрежа, проведена в онлайн формат на 29.06.2021 г.

На форума са представени новостите и предложенията по отношение на новото европейско законодателство в областта на електронните доказателство и дигиталния обмен на доказателства. В работни групи са обсъдени и темите: „Ефектът на съдебната практика на Съда на ЕС върху издаването и изпълнението на ЕЗА“, „Прекият достъп и обмен на електронни доказателства между страните членки“ и „Новите правила за обезпечаване и конфискация на средства, придобити от престъпна дейност“.

Докладите ще бъдат публикуване на интернет сайта на ВСС в раздел „Международна дейност/Доклади, анализи и решения/Доклади от международни срещи“ и раздел „Международна дейност/Международно сътрудничество/Международни организации/Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела/Доклади от международни участия на членове на мрежата.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд