Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС откри процедура за избор на председател на Върховния касационен съд

30 септември 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри, на основание чл. 173, ал. 1 от ЗСВ, процедура за избор на председател на Върховния касационен съд, съгласно приетата на 23 септември 2021 г. хронограма.

Предложения за кандидатури за председател на Върховния касационен съд могат да се правят в четирите поредни заседания на пленума, следващи заседанието, на което е прието решение за откриване на процедурата – 7, 14, 21 и 28 октомври 2021 г.

Кандидатури могат да бъдат предложени от не по-малко от трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и пленумът на ВКС.

Съгласно хронограмата 11 ноември 2021 г. е крайният срок за представяне на писмени концепции от предложените кандидати, а на 9 декември 2021 г. Пленумът на ВСС ще обяви датата, часа и мястото на изслушване на допуснатите кандидати.

Законът за съдебната власт предвижда за административен ръководител на Върховния касационен съд да се назначи лице, което има високи професионални и нравствени качества, най-малко 12 години юридически стаж и отговаря на следните изисквания:

- способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт;

- висока професионална компетентност;

- изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и с принос за утвърждаване на правовата държава;

- да притежават развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд