Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС одобри промени във връзка с преминаването на Бюрото по защита при главния прокурор към Министерство на правосъдието

30 септември 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет по предложение от главния прокурор на Република България одобри промени, свързани с влизане в сила на изменение и допълнение на Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателното производство, съгласно което Бюрото по защита при главния прокурор преминава към Министерство на правосъдието, считано от 28.09.2021 г. От посочената дата се закрива Бюрото по защита при главния прокурор като третостепенен разпоредител с бюджет, неговите банкови сметки и кода в СЕБРА, като за решението ще бъде уведомено Министерство на финансите, дирекция „Държавно съкровище“.

Бюджетът на съдебната власт за 2021 г. се намалява със сумата 3 586 390 лв. в частта на разходите и на трансферите, като със същата сума се намаляват и разходите на ПРБ, като второстепенен разпоредител с бюджета. В тази сума са включени и средствата в размер на 866 000 лв., представляващи неусвоена част от целево предоставени средства за нуждите на Бюрото по защита с ПМС № 33/28.02.2020 г.

Максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на съдебната власт, както и на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през годината се намаляват с 1 374 865 лв.

Решението на Пленума на ВСС заедно с копие от предложението на главния прокурор ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието за предприемане на действия пред министъра на финансите, на основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд