Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС взе решение Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС на 09.10.2021 г. да се проведе дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка

30 септември 2021 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 14 гласа „За“ и 4 гласа „Против“ определи, на основание чл. 21, ал. 3 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС да се проведе дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка на 09.10.2021 г., като гласуването от страна на съдиите по електронен път на 16.10.2021 г. ще се проведе при спазване на правилата и нормите на Раздел II „Електронно гласуване“ от Правилата. На съдиите, които не са заявили електронно гласуване, ще бъде осигурена възможност за гласуване с хартиени бюлетини в Съдебната палата в гр. София.

Промяната в начина на провеждане на Общото събрание на съдиите на 09.10.2021 г. е свързана с удължения срок на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и въведените със заповед № РД-01-748/02.09.2021 г. на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 07.09.2021 г. до 31.10.2021 г. В тази връзка Пленумът упълномощи представляващия ВСС да прекрати договора за ползване на Многофункционална спортна зала „Арена Армеец“, гр. София в първата събота на Общото събрание на съдиите и утвърди План-сметка за разходите за провеждане на събранието.

Административните ръководители на съдилищата ще бъдат уведомени, че разходите за осигуряване на техническа възможност за провеждане дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка на Общото събрание на съдиите, както и разходите, свързани с извънредната епидемична обстановка, вкл. имащи пряко отношение към провеждането на мероприятието, следва да бъдат извършени от съответните съдилища, в качеството им на разпоредители по бюджета на съдебната власт. След представяне на информация от съответния съд за размера на извършените разходи ще бъде извършена корекция между бюджетите на съответните органи на съдебната власт и ВСС.

Осъществяването на цялостната организационно-техническа подготовка по провеждане на събранието, вкл. актуализиране на поканата до съдиите и обнародването ѝ в „Държавен вестник“ е възложена на главния секретар на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд