Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие доклад за извършената проверка във ВКС във връзка с наличието на функционалности и възможности за продължаване работата с ЕИСС

30 септември 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие доклада с констатациите и изводите в резултат на извършената проверка през периода 2-5 август 2021 г. във Върховния касационен съд от комисия, сформирана, съгласно решение на Пленума на ВСС по протокол № 15/28.07.2021 г., т. 46.2. Въз основа на представената информация Пленумът на ВСС взе решение, че заявените от страна на ВКС проблеми, препятстващи използването на ЕИСС в процеса по образуване и управление на съдебните дела, по същество са преодолими затруднения на магистратите и служителите от ВКС, които нямат критичен характер и не налагат преустановяване на работата с ЕИСС. Системата има съответните функционалности и възможности, за да могат съдиите от ВКС да продължат своята дейност.

В доклада са разграничени посочените затруднения за съдилищата като цяло, както и специфичните за ВКС затруднения, вкл. по колегии, демонстрирани в реална или в тестова среда на ЕИСС за всеки един ден от проверката. Отчетено бе, че в хода на проверката са идентифицирани 101 затруднения, като към 30.09.2021 г. са отстранени 74 критични проблеми.

Констатациите от проверката са категоризирани в следните групи:

          - проблеми от непознаване на функционалностите в детайл;

         - проблеми от организационен характер, към които ЕИСС като софтуерен продукт няма отношение;

         - проблеми, свързани с несъответствия в разработените функционалности, нормални при интензивна експлоатация на голям и всеобхватен с множество функционалности програмен продукт като ЕИСС, които са отстраними, но не всички са докладвани по надлежния ред от страна на ВКС, за да може да бъдат предприети необходимите действия от възложителя и изпълнителя.

По отношение на идентифицираните проблеми, които са припознати от разработчика „Информационно обслужване“ АД, в хода на проверката ВСС е предприел своевременни мерки за отстраняването им от изпълнителя, съгласно неговите задължения за гаранционна поддръжка и обслужване на ЕИСС. Констатирани са и проблеми, изискващи реализиране на нови функционалности по инициатива на ВКС, имащи некритичен характер.

По време на заседанието бе съобщено, че на 24.08.2021 г. във ВКС е депозирана жалба от ВСС, с която е оспорена заповедта на председателя на ВКС от 11.08.2021 г. за преустановяване използването на ЕИСС до отстраняване на пречките за пълноценното ѝ използване, за образуване на новопостъпилите дела чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), както и за прехвърляне на заведените в ЕИСС дела и преписки.

Обърнато бе внимание, че жалбата, заедно с административната преписка не са администрирани в законово установения срок, поради което на 17.09.2021 г. в Административен съд – София-град е депозирана молба от ВСС, с искане по чл. 152, ал. 4 от АПК, съдът служебно да изиска от председателя на ВКС, административната преписка, с оглед образуване на административно дело. В резултат на - 29.09.2021 г., по обяд, след повече от един месец от подаването на жалбата, е образувано административно дело № 9457/2021 г. по описа на АССГ.

Уточнено бе, че на 12.08.2021 г. във ВСС е входирана за сведение и жалба от адв. Николай Баташки, с предмет посочената заповед на председателя на ВКС. И тази жалба повече от месец и половина след подаването ѝ до председателя на ВКС, не е администрирана от него и не е препратена на компетентния административен съд – АССГ.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд