Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС изрази съгласие за оптимизиране структурата и организацията на дейността на районните съдилища в три съдебни района

5 октомври 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази съгласие да бъдат изготвени предложения по оптимизиране на структурата и организацията на дейността на районните съдилища от съдебните райони на Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Ямбол и Окръжен съд – Перник, съобразно приетите по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ модели за реорганизация и преформатиране на съдебната карта.

Колегията възложи на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС да предприеме всички необходими действия по изготвяне на план за реорганизация на посочените окръжни съдебни райони по три дейности.

В срок от 2 месеца трябва да бъде извършен конкретен анализ на съответния съдебен район от демографска, социологическа, икономическа и други гледни точки, при съобразяване на базовите критерии за промяна на съдебната карта, приети с решение на ВСС по протокол № 40/15.07.2015 г. и въз основа на изготвените анализи и доклади по проекта за съдебната карта. След това в двумесечен срок трябва да бъде осъществен широк публичен дебат за възможната реорганизация на съдилищата, последван от изготвяне на план с конкретни предложения за осъществяването ѝ в следващ едномесечен срок.

С решението се отлага внасянето на предложението за промяна на границите на съдебните райони, обслужвани от Софийски районен съд, Районен съд – Костинброд, Районен съд – Елин Пелин, Районен съд – Перник и Районен съд – Самоков, в заседание на Пленума на ВСС до пълното оптимизиране работата на Единния портал за електронно правосъдие.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд