Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие мерки за балансиране натовареността на съдилищата

5 октомври 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решения с цел балансиране на нееднаквата натовареност на районните, окръжните и апелативните съдилища.

Колегията изрази принципно съгласие централизираното разпределение на заповедните производства да се извършва при съобразяване на чл. 9 от Закона за съдебната власт, като при драстични отклонения на натовареността на съответния орган на съдебната власт, същата да бъде коригирана чрез по-висок или по-нисък коефициент на разпределение на делата с нарочно решение на СК на ВСС.

Съгласно решението докладът на „Ърнст и Янг България“ по проект „Продължаване на реформата в заповедното производство“, в частта относно изготвените законодателни предложения, ще бъде публикуван на интернет страницата на ВСС в срок до 08.10.2021 г. В двуседмичен срок след това, съдиите имат възможност да изразят становище по предложенията и дискусионните въпроси по т. 2 от него. Решенията се изпращат на административните ръководители на съдилищата и следва да бъдат сведени до знанието на съдиите.

Колегията изпрати повторно на министъра на правосъдието приетите с решение по т. 22 от протокол № 2/28.01.2020 г. на Съдийската колегия, предложения за законодателни изменения в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за енергетиката и Закона за водите, като интензивна мярка за регулиране на натовареността на съдилищата и рационализиране на съдебния процес, с молба за предприемане на законодателна инициатива.

Колегията отправи препоръка към административния ръководител на Софийски градски съд, във връзка с правомощията му по чл. 86, ал. 1, т. 4 и т. 7 от ЗСВ, да предприеме действия по обединяване на I-во Гражданско отделение и Въззивно гражданско отделение, или да извърши промяна в щатната численост на съдиите в двете отделения, с оглед констатираната тенденция за неравномерна натовареност на гражданските съдии. Председателят на СГС трябва да уведоми СК за предприетите от него действия и взетите решения в срок до 1 месец от уведомяването.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд