Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС назначи заместник-председатели на Районен съд – Монтана и на Окръжен съд – Силистра

5 октомври 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет трансформира, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Монтана в една щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Монтана, считано от датата на вземане на решението. По този начин се възстановява трансформираната и съкратена през месец юли 2021 г. единствена щатна длъжност за заместник-председател на съда.

Решението е във връзка с писмо от Десислава Цветкова - административен ръководител на Районен съд – Монтана, в което е посочено, че Общото събрание на съдиите при районния съд единодушно е изразило положително становище и подкрепя кандидатурата на съдия Анелия Цекова за заместник-председател на съда.

Съдийската колегия назначи, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Анелия Цекова – съдия в Районен съд – Монтана, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Монтана, считано от датата на встъпване в длъжност.

Анелия Цекова има над 39 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия. В Районен съд – Монтана работи от 2000 г. и към момента е председател на IV-ти Граждански състав. Със заповед на председателя на съдия Цекова е възлагано да изпълнява функции на заместник-председател, както и функции на председател на съда, при тяхно отсъствие.

Съдийската колегия на ВСС назначи, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Людмил Хърватев – съдия в Окръжен съд – Силистра на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“, считано от датата на встъпване в длъжност. Кандидатурата е предложена от Пламен Неделчев – административен ръководител на Окръжен съд – Силистра.

Съдия Хърватев има над 30-годишен стаж в съдебната система. До встъпването си на 01.10.1998 г. като съдия в Окръжен съд – Силистра, наказателно отделение, е работил като следовател повече от седем години. От 17.01.2001 г. е заместник председател, а в периода от 15.04.2015 г. до 08.07.2021 г. е председател на Окръжен съд – Силистра.

Съдийската колегия остави без уважение, предложение от Даниела Игнатова - административен ръководител на Районен съд – Балчик, за назначаване на съдия Галин Георгиев на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на съда. Колегията взе предвид, че Районен съд – Балчик е с малочислен магистратски състав и ниска натовареност, поради което не е налице необходимост от определяне на длъжност за заместник-административен ръководител. Съпоставка с районните съдилища показва, че заместник-председател имат само районните съдилища в областните градове и такива с многочислен съдийски състав.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд