Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
На 16 октомври 2021 г. съдиите провеждат избор за двама членове на Висшия съдебен съвет

Общото събрание на съдиите ще продължи утре - 16 октомври 2021 г., с провеждане на избор на двама членове на Висшия съдебен съвет. Гласуващите могат да подкрепят кандидатурите на Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, предложен от съдиите от съдебния район на Апелативен съд – Варна и на Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд и доктор по право, номинирана от съдии от Върховния административен съд.

С право на глас са 2202 съдии, от които 1782 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Достъпът до системата за гласуване е ограничен за мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, като сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, автоматично блокиране на достъпа до системата при пет последователни грешни опита. Системата за електронно гласуване не предвижда възможност за предоставяне на междинни резултати от електронното гласуване.

Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще имат възможността да гласуват във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2.

Изборният ден ще започне в 8.00 и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателната секция за гласуване с хартиени бюлетини има негласували съдии, които желаят да упражнят своя вот. В такъв случай председателят на избирателната секция ще установи техния брой и самоличност и те ще бъдат допуснати до гласуване.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от включените в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

След произнасяне на Избирателната комисия за резултатите от избора, ако кандидатите за членове на ВСС са избрани, Общото събрание на съдиите се закрива, а решението на Избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет сайта на ВСС.

Вторият ден от Общото събрание на съдиите ще се излъчва в реално време на сайта на ВСС в раздел „Онлайн“.

В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично – в 10.00 ч., 12.00 ч., 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност. Пълната информация за процедурата е достъпна на сайта на ВСС в раздел: „Общо събрание на съдиите за избор на член на Висшия съдебен съвет“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд