Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Висшият съдебен съвет единодушно избра Игнат Колчев за втори мандат административен ръководител на Административен съд – Смолян

19 октомври 2021 година

Висшият съдебен съвет единодушно избра с 11 гласа „за“ Игнат Колчев за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Смолян.

Той има над 23 години стаж в органите на съдебната власт като съдия. На 04.02.1998 г. е назначен на длъжност „съдия“ в Районен съд – Смолян, където работи, включително и на длъжностите „заместник-председател“ и „председател“ на съда. В Окръжен съд – Смолян встъпва в длъжност „съдия“ на 04.03.2003 г., като е бил заместник-административен ръководител и ръководител на Гражданското отделение. В периода 28.09.2015 г. – 28.09.2020 г. е председател на Административен съд – Смолян, след което и към момента изпълнява тези функции.

Игнат Колчев е мотивиран да кандидатства за длъжността от постигнатите високи резултати, и успешно изпълнените цели в неговия първи ръководен мандат в Административен съд – Смолян, включително личния си принос в реформирането на българската съдебна система. Той поставя като слоган на втория ръководен мандат „Продължаваме напред като екип“. Според него градивните усилия на съда в много направления, позволяват запазване на достиженията и осигуряват потенциал за развитие. Приоритет за кандидата са отстояването на независимостта на съдебната власт, предвидимостта в съдопроизвоството и запазването на качеството на правораздаване, както и на стандартите за обслужване на гражданите. Съдия Колчев акцентира на създадените в съда иновативни практика като система за управление на делата. С цел повишаване на качеството на правораздаване се предвижда насърчаване на съдиите и съдебните служители да участват в обучителни форми, като след това запознават останалите с темата. Поема се ангажимент за активно участие на общото събрание на съдиите при изразяване на становища по тълкувателни дела на ВАС, за идентифициране на противоречива практика от състави на ВАС, както и за обобщаване на практиката на Административен съд - Смолян.

Съдия Колчев има амбиция съдът да предоставя повече услуги на страните по делата посредством информационните технологии. Той набелязва като свои приоритети също проактивната комуникация с медиите, борбата с корупционни практики, провеждането на прозрачна бюджетна политика, както и работата в екип.

Въпроси към кандидата постави Атанаска Дишева – член на ВСС, като поиска информация как се измерва натовареността в административните съдилища, за работата с ЕДИС, относно възможността за изграждане на система за измерване на натовареността, съобразно със завършен процесуален етап на делото, както и за проблеми, които си поставя за решаване във втория управленски мандат.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Атанаска Дишева, Даниела Марчева – членове на ВСС, и Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, които изразиха възхищение от високия професионализъм, административния капацитет и личните качества на съдия Колчев. Акцентирано бе на неговата толерантност, диалогичност и умение да мотивира хората, с които работи. Отбелязан бе приносът му за развитие на съдебната система, чрез неговото активно участие и експертна оценка по въпроса за измерване на натовареността в административните съдилища, в съответната работна група към ВСС, както и посредством неговите разработки за повишаване на ефективноста на съдебната администрация.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд