Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение за оптимизиране щатната численост на Апелативна прокуратура – Велико Търново и Окръжна прокуратура - Пазарджик

20 октомври 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ да съкрати щатната численост на Районна прокуратура – Велико Търново с една свободна длъжност „прокурор“ и да я разкрие в Апелативна прокуратура – Велико Търново, считано от датата на вземане на решението.

Решението е взето предвид преодоляване високата натовареност на Апелативна прокуратура – Велико Търново отчетена за три години и надвишаваща средната за страната.

Колегията предлага също съкращаване на щатната численост на Районна прокуратура – Хасково с една свободна длъжност „прокурор“ и разкриването ѝ в Окръжна прокуратура – Пазарджик, считано от датата на вземане на решението.

Разкриването на една длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Пазарджик е мотивирано с оглед обема на прокурорската дейност, средната натовареност на прокурорите и териториалния обхват и специфика на района, който обслужва прокуратурата. От прогнозната натовареност на Районна прокуратура – Хасково, след евентуалното оптимизиране на прокурорския щат, комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е констатирала, че това няма да доведе до затруднения в дейността на органа, тъй като дори при съкращаване на една длъжност „прокурор“ стойностите на натовареност ще останат под средната за страната, а именно 483,1, при средна за страната 580,1. В органа предстои и кадрово укрепване след заемане на длъжността по обявения конкурс за първоначално назначаване.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще внесе предложенията си в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 28.10.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд